Hvorfor meditere?

De fleste av oss lever hektiske liv. Enten det er jobben eller studiet som krever sitt, et sosialt liv som må opprettholdes, barn og familie som skal følges opp, et hus som skal holdes i stand, trening som skal presses inn i en allerede full timeplan eller matlaging. Vi multitasker og sitter sjeldent stille uten å gjøre noe. I de få rolige øyeblikkene vi først har, plukker vi opp telefonen eller utsetter oss for andre type impulser, da de stille og rolige øyeblikkene har blitt noe uvant og noe vi ikke lenger verdsetter eller prioriterer. Vi er mest kjent med kronisk stimuli og noe annet føles ukomfortabelt.

Dette er situasjoner, hendelser og aktiviteter som fyller livene våre med både gleder og utfordringer, men det krever sin energi; yang energi. Les mer og yin og yang her og her.

prayer.jpg

Som nevnt i dette innlegget, så består nervesystemet av ulike deler. Det autonome nervesystemet er den delen vi ikke kontrollerer, den som går på autopilot. Det autonome nervesystemet deles igjen opp i det sympatiske nervesystemet og det parasympatiske nervesystemet. Det sympatiske nervesystemet er den delen som setter kroppen i stand til å takle kriser. Her øker stresshormonene og pulsen, blodtrykket stiger og “kjemp eller flykt” responsen, aktiveres. Dette er yang siden av nervesystemet.

Det parasympatiske delen gir derimot kroppen hvile og ro. Pulsen senkes, fordøyelsen stimulerers, kroppen restitueres og “hvile og fordøyelses” responsen aktiveres. Dette er yin delen av nervesystemet.

I dagens samfunn bruker vi dessverre mest det sympatiske delen av nervesystemet. De hektiske livene våre er uten tvil mest yang og for å skape balanse trenger vi derfor mer yin. Stress, tempo, lyd, fart, mestring, og det å gjøre, dominerer livene våre. Dette er utelukkende yang kvaliteter, som om får dominere over tid, vil skape en ubalanse. Det ideelt er å kunne koble frem og tilbake, mellom yin og yang. Mellom ro og aktivitet. At vi klarer å bevare en ro i de krevende og hektiske situasjonene og en tilstedeværelse i de rolige situasjonene.

Det er viktig å prioritere og se viktigheten av ro og restitusjon i hverdagen like mye som å dyrke energi og aktivitet. På den måten blir begge sidene av nervesystemet stimulert, og yin og yang i livet bevares.

Når vi stresser og lever hektiske liv er det sympatiske nervesystemet aktivt veldig mye av tiden, uten av vi nødvendigvis merker det selv. Kroppen er i kjemp eller flykt modus, noe som over tid bryter ned kroppen. Stress kan gå ut over blant annet fordøyelsen, vekst og utvikling, fertilitet, avgiftning, nyrer og lever. Du kan lese mer om hvilke negative og nedbrytende prosesser som skjer i kroppen når vi er i kjemp eller flykt her.

Meditasjon

Gjennom meditasjon dyrker vi yin kvaliteter, og vi beveger oss vekk fra den nedbrytende kjemp eller flykt responsen, og inn i hvile og fordøyelses responsen. Ved å finne ro og ha fokus på pusten din stimulerer du det parasympatiske nervesystemet som igjen skaper mer balanse for kroppen din. Når vi mediterer, forandrer kroppens kjemi seg. Faktum er at vi opplever det motsatte av de fysiologiske virkningene som følger med kjemp eller flykt responsen. Vi er mindre tilbøyelige til å svette, rytmen i åndedrettet og hjerteslagene går ned, produksjonen av kjønnshormoner øker, nivået av veksthormoner forhøyes, immunforsvaret styrkes og blodplatene blir mindre klebrige, noe som gjør at blodet strømmer lettere rundt i hele kroppen. Når disse fysiologiske endringene finner sted i kroppen blir sinnet lettere, angsten slipper taket, stressnivået synker og det skjer en emosjonell forandring i måten vi oppfatter udekkede behov på. Denne tilstanden av avslappet oppmerksomhet kan var et øyeblikk eller to under hele meditasjonen. Men det fantastiske ved denne prosessen er at denne tilstanden av avslappet oppmerksomhet fortsetter å påvirke kroppen på en gunstig måte, selv etter at meditasjonen er avsluttet. Og når vi mediterer regelmessig, vil denne avslappede oppmerksomheten automatisk dominere mer og mer av våre reaksjonsmønstre slik at vi kan håndtere og navigere situasjoner smidigere og lettere. Vi blir mer reflekterende og mindre refleksive. Mindre impulsive og mer intuitive. Vi foretar mer bevisste valg. Vi blir også mer åpne for forskjellige tolkninger, og dermed mindre knyttet til våre tidligere tolkninger, og behovet for å forsvare de føles ikke så påtrengende. Vi vil evne å se et bredere perspektiv, ikke kun den snevre synsvinkelen vi tidligere hadde. Det er også vanlig at man opplever en høyere grad av fred i sinnet gjennom dagen. Det samme gjelder bedre søvnkvalitet, bedre fordøyelse, sterkere immunforsvar og hormonell balanse. Vi er langsomt på vei tilbake mot likevekt - balanse mellom yin og yang.