KRAFT

Kraft har blitt brukt for sine medisinske, nærende og helbredende egenskaper i tusner av år. Ved å koke kraftbein i vann over en lengre periode, skaper man en eliksir av høykonsentrert næring. Langtidskokt kraft beskrives som flytende gull, og kan virke tarmstyrkende, betennelsesdempende, vektregulerende og gi sunn og frisk hud. Kraft gir også en fantastisk smak til supper, gryter og sauser.

Siden det er synergieffekten av matvarer i kostholdet som gir det største utslaget på helsen vår, bør vi fokusere på hele matvarer som nettopp kraft for å få i oss et bredt spekter av næring. Jeg bruker wonderbag når jeg koker kraft, og lar den alltid trekke i minimum ett døgn. Gjerne to eller tre.

6 grunner til å innta kraft

Næringsrikt

Kraft er en god kilde til viktige vitaminer og mineraler samt andre gode næringsstoffer i form av proteiner, enzymer, elektrolytter og godt fett. Mineralene i kraft forekommer i biotilgjengelige former, former som kroppen lett kan absorbere og utnytte. Det hjelper ikke at en matvare inneholder mye næring om kroppen ikke klarer å ta opp og nyttiggjøre seg av denne næringen. Kraft inneholder blant annet kalsium, magnesium, fosfor og silisium, i tillegg til chondroitinsulfat og glukosamin, spesielt de to sistnevnte kan være med på å redusere betennelser, leddgikt og leddsmerter. Vitamin og mineral mangler og/eller ubalanser, som mange i dag sliter med, ligger til grunne for en rekke av dagens kroniske lidelser. På grunn av det høye næringsinnholdet, kan kraft derfor være med på å gjenopprette optimal vitamin og mineral status, noe som er nødvendig for god helse.

Vakker hud

Kraft bidrar med byggeklosser til hud, muskler, sener, brusk, bein og bindevev. Kraft er spesielt rikt på gelatin, som er delvis nedbrutt kollagen, proteinet som utgjør rundt 30% av proteinene i kroppen vår, og opp mot 75% av proteinet i hud, bindevev og ledd. Både gelatin og mineraler, vil sammen styrke hud, hår og negler. For ekstra tilførsel av gelatin kan du også lage gele godis.

Bra for fordøyelsen

Å drikke/spise kraft kan gjøre underverker for tarmhelsen, og ikke minst styrke en svekket tarm, noe som igjen vil påvirke resten av kroppen positivt. I tillegg til gelatin, inneholder kraft aminosyrer som glutamin, prolin og glysin, som reparerer og heler en såkalt lekk tarm. Glutamin er en viktig byggesten for enterocyttene (tarmcellene) og kan bidra til å gjenopprette disse. Det er kun et lag med celler som skiller lumen (innsiden av tarmen der mat passerer) og oss, og å holde denne barrieren «tett» er derfor viktig for å unngå at ufordøyd mat tas opp i blodet der det kan gjøre skade. Aminosyren glysin er ellers en viktig bestanddel av galle, som er viktig for fordøyelsen av fett. Siden kraft også virker inflammasjonsdempende, kan det også virke lindrene på betennelser i tarmen.

Smak

Mat er ikke bare næringsstoffer, det skal jo også smake godt! Kraft kokes på benrester og er sånn sett en billig måte å øke smaken i maten, samtidig som du bedrer helsen. Kok supper, ris, gryter og sauser på kraft. I tillegg kan du tilsette litt salt, lime og ingefær og drikke den som en varmende styrkedrikk.

Bærekraftig og miljøvennlig

Dessverre har vi i dag alt for lett for å forsyne oss av kun et fåtall av ressursene dyrene våre bidrar med. Å utnytte hele dyret er for meg det eneste etisk riktige, og kraftkoking er derfor en næringsressurs som vi kan og bør utnytte, da beinrester ofte kastes.

Kan virke avgiftende

Kraft fungerer også som en kraftig detox siden det stimulerer til utskillelse av avfalsstoffer. Leveren er avhengig av sentrale næringsstoffer for optimal funksjon, næringsstoffer kraft er rik på. Å ta vare på leveren er så viktig for god helse og skjønnhet, både utenpå og inni, da leveren er vårt viktigste avgiftningsorgan.