Bokanbefalinger

The Untethered Soul

Av Michael Singer. Hvem er jeg? Når man starter å utforske dette spørsmålet så forstår man hvor komplekst og sammensatt det er. Er jeg min fysiske kropp, samlingen av erfaringer og minner, en partner, sønn, datter, mor eller far? Eller er ‘jeg’ langt mer enn disse merkelappene? Michael Singer utforsker disse spørsmålene, og hjelper leseren på veien mot selvrealisering og generelt en bedre forståelse av selvet.

Å leve et liv, ikke vinne en krig

Av Anna Kåver. En bok om aksept, og om å akeptere livet slik det er for paradoksalt nok kan nettopp dette være det viktigste skrittet mot endring. I en lett tilgjengelig tekst, fylt med eksempler og øvelser, drøfter forfatteren akseptering som en del av livet – men ikke akspeptering som flukt eller unnvikelse, men å gi opp krigen mot tilværelsen. Først når du lar være flykte fra eller unnviker livet, først når du aksepterer din indre og ytre tilværelse, vil virkelig forandring kunne oppstå. Fikk denne boken anbefalt av min samtaleterapeut flere år tilbake, og tar den stadig frem igjen.

Kunsten å leve

Av Ann Lagerström og Ted Harris. En bok om eksistensialisme for det moderne mennesket. Jeg sitter ofte med guletusj og markerer når jeg leser, og i denne boken ble omtrent alt markert. Boken handler om meningen med livet, hverken mer eller mindre og om hvorfor vi lengter etter den, hvordan vi kan lete etter den og hvorfor det er så viktig å lære seg å leve inderlig. Forfatterne har tolket filosofen Søren Kierkegaard og laget en moderne introduksjon til hans tanker. Han som viet hele livet sitt til å forsøke å forstå hva det vil si å være menneske, og som gjennom sine tanker la grunnlaget for eksistensialismen.

Med tiden fant han en vei med tre stadier og ni steg. Den begynner i sanseligheten, går videre til inderligheten og siden til åndeligheten. Jeg kan finne retningen sier Kierkegaard, jeg kan peke på muligheter og farer, men det er bare du som kan finne meningen med ditt eget liv. Du inviteres til å ransake dine egne valg og ta ansvar for deg selv og det livet du lever på en ekte og inderlig måte.

bok2.jpg

Orgasm Unleashed

Your guide to pleasure, healing and power

Av Eyal Matsliah. En bok full av fin og helende visdom som bidrar til en bedre forståelse av kvinnelig seksualitet og orgasme. Boken hjelper leseren med å komme i kontakt med sin femininitet og å forstå seg selv og sin kropp bedre. Den gir også gode verktøy til hvordan uttrykke og kommunisere egne behov. Uansett hvor du er på din reise, så kan boken bedre din forståelse av din egen seksualitet og hjelpe deg på veien mot en enda dypere intim opplevelse.

Når kroppen sier nei

Prisen vi betaler for skjult stress

Av Dr. Gabor Maté. Denne boken handler om sammenhengene mellom skjult stress, følelser og sykdom. Er det en forbindelse mellom vår evne til å vise følelser og utvikling av sykdom? Vi vet i dag at følgene av barndomstraumer og voksne menneskers levde liv sjelden tas hensyn til i behandlingsapparatet. Moderne medisinsk forskning bekrefter imidlertid det man lenge har visst – at det er en sammenheng mellom følelser og fysisk helse.

I denne boken gir Gabor Maté oss en grundig dokumentasjon på at vi utvikler skjult stress, en tilstand vi ofte ikke er klar over at vi lider av. Skjult stress handler om at vi fortrenger negative opplevelser i fortiden for å takle livet i nåtiden. Matés vei til et helhetlig liv viser at vi selv må bli bevisst oss selv, vår baggasje, mønstre, opplevelsene og traumene som har forårsaket skjult stress og i sin ytterste konsekvens kan gi alvorlig sykdom.

In the Realm of Hungry Ghosts

Av Dr. Gabor Maté. Hva er avhengighet? Hva handler avhengighet egentlig om? Hvor stammer avhengighet fra? Er det en fellesnevner for alle typer avhengighetsmønstre - og hva er i tilfelle denne? Hva kjennetegner en person som lider av avhengighet? Hva er likhetstrekkene? Hvordan endrer avhengighet menneskers personlighet? Hvorfor kommer alltid løgn og bedrag som en bivirkning av avhengighetsproblematikk?

Vi lever i en verden hvor stadig flere mennesker utvikler avhengigheter, enten det gjelder stoffer, prosesser eller aktiviteter. Maté presenterer derfor samfunnsrelevante spørsmål og problemstillinger som de fleste av oss berøres av, på en eller annen måte.

Avhengighet, uansett hvilken form den forekommer i, er kun et symptom på en underliggende årsak. Maté sier at det i bunnen for all avhengighet ligger dyp menneskelig lidelse og traumer, med opprinnelse i barndom og oppvekst, og at avhengighet alltid stammer fra smerte, enten smerte man er bevisst på eller smerte gjemt i underbevisstheten. Avhengighet er derfor et forsøk på å løse et problem. Spørsmålet er med andre ord ikke hvorfor man er avhengig, men hvorfor man føler smerte, og hvor smerten kommer fra.

“Not everyone that was hurt or traumatized as a child becomes an addic, but everyone that becomes an addict was hurt or traumatized as a child.”

Dr. Gabor Maté er en av verdens mest fremtredende forskere og tenkere innenfor psykologien bak avhengighet, og bidrar mer revolusjonerende informasjon, som i mine øyne, alle burde ha kjennskap til.

Flere av mine favorittbøker er nevnt i dette innlegget.

Trine KristiansenComment